Wo t/m zo 12.00 - 22.00
Geschiedenis als leermeester

MUZIEK/ POËZIE: AANVAAR- DING

'Verzetspoëzie en Joodse volksmuziek'
Zondag 19 januari, 15.30 - 18.00 uur

De afgelopen periode is er uitgebreid stilgestaan bij 75 jaar bevrijding. Op ontroerende, hartverwarmende en vreugdevolle wijze hebben we samen onze bevrijders geëerd en de vrijheid gevierd. De bevrijding van Limburg bestond echter niet alleen uit vreugde. Zo volgde voor een groot deel van Limburg nog een hongerwinter en zaten nog steeds veel mensen geïnterneerd in kampen.

Onder de noemer ‘de geschiedenis als leermeester’ willen we de komende periode op Landgoed Heerdeberg stilstaan bij die andere kant van de bevrijding. Een serie lezingen, filmvertoningen en optredens laat u kennismaken met onvertelde verhalen. Met de soms duistere en treurige kant van oorlog en bevrijding.

In intieme setting vertolkt La Rosa de Maastricht Joodse volksmuziek. Omlijst door viool, zang, gitaar en contrabas draagt zangeres Mariette Koolhoven een aantal gedichten voor van haar grootvader, Herman Koolhoven. Vanwege zijn activiteiten in het verzet in Wassenaar werd hij in 1942 opgesloten in de strafgevangenis van Scheveningen, het beruchte Oranjehotel. Hierover schreef hij een aantal indringende gedichten, die na de oorlog gepubliceerd zijn in de bundel ‘Aanvaarding’. 

In het eerste deel van het programma ligt de nadruk op de oorlogstijd zelf, met de gedichten van Herman Koolhoven en o.a. liederen uit het getto van Warschau. Het tweede deel van het programma bestaat geheel uit muziek. Ook muziek maken kan een vorm van verzet zijn, een manier om te overleven. Door de geschiedenis heen is muziek voor de Joodse bevolking in Oost-Europa en ook elders een bron van kracht en vitaliteit geweest, zo blijkt. Een verrassend en gevarieerd programma, ingetogen en meeslepend vrolijk.

Samenstelling La Rosa de Maastricht: Mariette Koolhoven (zang), Paula Paashuis (viool), Philip Kees (gitaar), Jan Hallema (contrabas).

Zie ook: www.larosademaastricht.com

"Muziek is voor
de Joodse bevolking
in Oost-Europa
en ook elders
een bron van kracht
en vitaliteit geweest."

PROGRAMMA

  • 15.30 – 16.30 uur  Deel 1  ‘’AANVAARDING’

  • 16.30 – 17.00 uur  Pauze

  • 17.00 – 18.00 uur  Deel 2  ‘’MUZIEK ALS VERZET’’

De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Meld u dus tijdig aan via info@heerdeberg.nl.

Wilt u na het programma nog eten in ons restaurant? Reserveer dan een plek via 043 – 311 00 52 of info@heerdeberg.nl.

Wij hopen u op deze uitzonderlijke avond te mogen begroeten.