Wo t/m zo 12.00 - 22.00
Geschiedenis als leermeester

LEZING: De andere kant van de bevrijding

Filmvertoning
'Die Brücke'
Donderdag 12 december, 20.00 uur

De afgelopen periode is er uitgebreid stilgestaan bij 75 jaar bevrijding. Op ontroerende, hartverwarmende en vreugdevolle wijze hebben we samen onze bevrijders geëerd en de vrijheid gevierd. De bevrijding van Limburg bestond echter niet alleen uit vreugde. Zo volgde voor een groot deel van Limburg nog een hongerwinter en zaten nog steeds veel mensen geïnterneerd in kampen.

Onder de noemer ‘de geschiedenis als leermeester’ willen we de komende periode op Landgoed Heerdeberg stilstaan bij die andere kant van de bevrijding. Een serie lezingen, filmvertoningen en optredens laat u kennismaken met onvertelde verhalen. Met de soms duistere en treurige kant van oorlog en bevrijding.

Wij nemen u mee naar de andere kant van de bevrijding, de Duitse kant. Een kant die na 75 jaar nog steeds gevoelig ligt en raakt aan pijnlijke kwesties. Misschien is het tijd hem langzaam bespreekbaar te maken?

De foto’s die Duitse soldaten maakten tijdens hun verblijf in Maastricht en omgeving duiken nu op uit oude Duitse familiealbums. Met die foto’s proberen we een beeld te schetsen. Wie waren de Duitse soldaten die zich van 1940 tot 1944 hier ophielden? Wat deden zij op Landgoed Heerdeberg? Hoe brachten zij hun vrije tijd in Maastricht en omgeving door?

We sluiten de opening van de fototentoonstelling en de aansluitende lezing af met de Duitse anti-oorlogsfilm ‘De brug’ uit 1959. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een aantal middelbare scholieren in de laatste dagen van de oorlog in Duitsland.

https://www.heerdeberg.nl/wp-content/uploads/2019/11/Schnappschusse.png
"Wie waren de
Duitse soldaten
die zich van
1940 tot 1944
hier ophielden?"

PROGRAMMA

  • 18.00 uur  Sharing diner á €30,- p/p (optioneel)
  • 20.00 uur Opening fototentoonstelling ‘Broeder Jeroen en de bezetting van St. Jozef’
  • 20.15 uur  Lezing ‘De andere kant van de bevrijding’
  • 20.30 uur Filmvertoning ‘Die Brücke’
  • 22.15 uur Napraten onder het genot van hapjes en drankjes

De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Meld u dus tijdig aan via info@heerdeberg.nl.

Wilt u vooraf deelnemen aan het sharing diner? Reserveer dan een plek in het restaurant en bel 043 – 311 00 52 of via info@heerdeberg.nl.

Wij hopen u allen op deze uitzonderlijke avond te mogen ontmoeten.