Wo t/m zo 12.00 - 22.00
Geschiedenis als leermeester

LEZING: Verplicht gelukkig

Saskia Goldschmidt
Donderdag 31 oktober, 20.15 uur

De afgelopen periode is er uitgebreid stilgestaan bij 75 jaar bevrijding. Op ontroerende, hartverwarmende en vreugdevolle wijze hebben we samen onze bevrijders geëerd en de vrijheid gevierd. De bevrijding van Limburg bestond echter niet alleen uit vreugde. Zo volgde voor een groot deel van Limburg nog een hongerwinter en zaten er nog steeds veel mensen geïnterneerd in kampen.

Onder de noemer ‘de geschiedenis als leermeester’ willen we de komende periode op Landgoed Heerdeberg stilstaan bij die andere kant van de bevrijding. Een serie lezingen, filmvertoningen en optredens laten u kennis maken met de onvertelde verhalen. Met de soms duistere en treurige kant van oorlog en vrijheid.

We starten het programma met een lezing van Saskia Goldschmidt over haar debuut: Verplicht gelukkig, portret van een familie. Door middel van verhalen uit haar jeugd vertelt ze hoe haar vaders oorlogservaringen op haar werden overgebracht, ondanks zijn oprechte wens zijn kinderen niet met de oorlog te willen belasten. Ze vertelt hoe ze als jong meisje in het welvarende naoorlogse Amsterdam worstelde met kampervaringen die de hare niet waren. Over een jeugd vol schuldgevoel en schaamte, over een zoektocht naar verzwegen geschiedenissen en het terugveroveren van haar familie. Over het streven om de keten van leed niet verder door te geven. Verhalen over een koffiekoning, een spraakmaker, een verloren trein en overlevingsschuld. En niet te vergeten hilarische verhalen over een onconventionele vader en een dochter die haar gêne overwint.

Saskia Goldschmidt (1954) werkte dertig jaar als theaterdocent en producent voor ze een carrière als schrijfster begon. Ze geeft cursussen ‘presenteren aan journalisten en schrijvers’ en treed regelmatig op in binnen- en buitenland. Haar werk is oa. vertaald in Amerika, Duitsland, Frankrijk en wordt bewerkt voor radio (podcast) en film. Na de presentatie is er gelegenheid tot boekverkoop en signeren.

"De wereld is zo slecht,
zei de vader van
Saskia Goldschmidt
regelmatig, dat je
een kind waar je
van houdt niet
geboren laat worden."

PROGRAMMA

  • 18.00 uur  Sharing diner á €30,- p/p (optioneel)
  • 20.15 uur  Presentatie Saskia Goldschmidt, boekverkoop en signeersessie
  • 21.30 uur Einde

De toegang is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Meld u dus tijdig aan via info@heerdeberg.nl.

Wilt u vooraf deelnemen aan het sharing diner? Reserveer dan een plek in het restaurant en bel 043 – 311 00 52 of via info@heerdeberg.nl.

Wij hopen u allen op deze uitzonderlijke avond te mogen ontmoeten.

(Foto: Krijn van Noordwijk)