DOMAINE BACKERBOSCH

Als je Maastricht uitrijdt en de weg naar Cadier en Keer volgt, zie je halverwege de Keerderberg aan de linkerkant de wijngaard van Domaine Backerbosch. Ooit lag hier een Romeinse villa met uitzicht over Maastricht. Van de Romeinse villa is helaas niks meer te zien, maar de druivenstokken nestelen zich op de bijzondere villa. Deze wijngaard is een wijngaard met historie en mag zich “De oudste wijngaard” van Nederland noemen!

DE WIJNGAARD

De wijngaard is 1,2 hectare met verschillende soorten druiven aangeplant; Helios, Solaris en Bianca. Helios (redelijk zuur) en Solairis (redelijk zoet) is een perfecte combinatie om een mooie blend van te maken. De Bianca druif wordt gebruikt voor mousserende wijn en bij gunstige weersomstandigheden kan er een heerlijke eiswein van worden gemaakt!

Jean is degene die de wijngaard onderhoudt samen met een (werk)groep die door Jean wordt aangestuurd. Zelf help ik ook vaak in de wijngaard en sta ik altijd perplex van wat Jean mij vertelt oftewel leert! Na meerdere cursussen en als laatste de opleiding tot sommelier heb ik meer in de praktijk van Jean geleerd over de werkzaamheden in de wijngaard dan uit de boeken van de studie.
Niet omdat de opleiding niet goed is natuurlijk, maar door het met eigen ogen gezien te hebben en zelf een handje te helpen in de wijngaard.

Jean wil graag zo veel als mogelijk biologisch werken, het kan niet geheel biologisch is zijn mening. Maar hij spuit alleen tegen meeldauw indien nodig!

Jean en de werkgroep doen (bijna) alles met de hand! In de zomer worden de wijnstokken meermaals uitgedund in de wijngaard zodat de wind er goed doorheen kan blazen en de schimmels zo weinig mogelijk de kans krijgen zich te nestelen. Bij druiven ga je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. De druiventrosjes worden ook meermaals uitgedund zodat de blijvende trossen meer licht krijgen.  Op die manier kunnen de trossen die behouden blijven meer kwaliteit leveren. Door vaker de druiventrossen uit te dunnen en de stokken mooi op te binden krijgen de trossen meer licht en zijn deze ook minder vatbaar voor meeldauw. Dat scheelt ook weer spuiten in de wijngaard. Het meest belangrijke is het uiteindelijke resultaat: een goede wijn. De witte wijn van afgelopen jaar was zeker goed.  Persoonlijk vind ik dat je proeft dat er weinig aan de wijn wordt toegevoegd. Puur en eerlijk, dat past perfect bij ons concept van het restaurant!

 

STICHTING DOMAINE DE LA CONFRÉRIE DES CHEVALIERS BACKERBOSCH

De wijngaard wordt mede onderhouden door certificaathouders van “Stichting Domaine de la Confrérie des Chevaliers Backerbosch”. Daar behoort ook de werkgroep “Groene vingers” bij.

Het is een wijngaard die op een niet commerciële wijze wordt geëxploiteerd door de stichting met als doel dit stukje Limburgs erfgoed in stand te houden. Hoe mooi is het om met allemaal wijnliefhebbers samen een wijngaard te onderhouden.

Ik vind het een geweldig concept en ben heel trots dat ik (Sanne) me sinds een tijdje de voorzitter van deze stichting mag noemen. Ik vind het heel bijzonder om te zien hoe uit ieder werkzaamheid in de wijngaard iets gezelligs ontstaat. Als ik zelf aan het werk ben in de wijngaard voelt dat ook als even “ontstressen”. Even weg van de drukte met 2 kleine kinderen thuis en het runnen van een eigen restaurant.

Dat zie ik dan ook bij meerdere mensen in de wijngaard gebeuren, er ontstaat iets heel bijzonders!

EVENEMENTEN

Gedurende het jaarworden er meerdere evenementen georganiseerd op de wijngaard met 2 hoogtepunten:

LES VENDANGES BACKERBOSCH

De jaarlijkse pluk (vendange) is het hoogtepunt van het wijnjaar!
Elk jaar staan de certificaathouders te popelen om de druiven te plukken en er een gezellige dag van te maken. Aansluitend wordt een voortreffelijke maaltijd verzorgd door een van de leden en wordt de sfeer gemaakt door een klein orkestje in de wijngaard.  Natuurlijk worden daarbij de wijnen van Domaine Backerbosch geschonken.

DEGUSTATIE BACKERBOSCH

Op dit evenement worden de nieuwe wijnen geproefd! Het is de  wijn waar de certificaathouders zelf een steentje aan bij hebben gedragen door mee te helpen  in de wijngaard, bij de pluk en-of  bij het bottelen van de wijn. Aan het eind van dit evenement wordt alle wijn van de laatste oogst verdeeld over alle certificaathouders.

OOK LID WORDEN?

Wij als nieuw bestuur hebben leuke nieuwe plannen om meer verbintenis te maken met de certificaathouders. Onlangs hebben wij een Instagram-account aangemaakt zodat iedereen ons kan volgen en laten zien waar wij me bezig zijn!

Geïnteresseerd? Volg ons dan via de socials!!! Maar ben je nu door deze blog   al nieuwsgierig geworden en wil jij ook een handje helpen in de wijngaard?

Voor €100,- per jaar beschik jij binnenkort over een certificaat van Domaine Backerbosch. Je bent welkom wanneer je zin en tijd hebt, maar er wordt verder niks van je verwacht. Er zijn geen verplichtingen als je lid bent.

Waarschijnlijk zul jij je na de eerste ontmoeting zo welkom voelen dat je graag tijd vrijmaakt voor sommige werkzaamheden en evenementen in de wijngaard. Tot snel?

Meld je dan nu aan via:
https://www.domainebackerbosch.nl