Winkel

WIJNBEZOEK WIJNDOMEIN ALDENEYCK

Mijn zoektocht naar Limburgse wijnen brengt me ook op unieke en pittoreske plekken waar ik nog nooit ben geweest. Dit keer ga ik weer de grens over met België bij Maaseik, naar een heel klein plaatsje Aldeneik, dat in het hart van de Maasvallei van Belgisch Limburg ligt.

Het wijndomein ligt op een zonovergoten zuidoosterhelling en is de meest noordelijk gelegen wijngaarden van Europa waar Pinot Noir is aangeplant. Vanwege het warme microklimaat (door de Maasvallei) en de unieke bodem met stenen, zand en mineralen waren eigenaren Karel en Tine Henckens ervan overtuigd dat het zou gaan lukken.

Uiteindelijk verbouwen ze meer dan 10 ha. druiven in de wijngaard. Veel passie, uithoudingsvermogen, doorzetten en heel hard werken resulteert in meerdere topwijnen. Ik mag ze straks allemaal gaan proeven; de Aldeneyck Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en een mousserende Pinot Brut. Wat heb ik toch een leuke baan!!!

Van de grote weg af rij ik door een woonwijk en aan het einde van de straat zie ik het al liggen: een prachtig statig huis met rechts en links een kleine wijngaard. Ik word hartelijk en op zijn Belgisch ontvangen door Tine, heel formeel en met veel charme. Ik voel me meer dan welkom. Alles ademt professie uit, is tot in de puntjes verzorgd en heel erg georganiseerd.

 

DE WIJNGAARD

Natuurlijk zijn we eerst de wijngaard gaan verkennen.
Ze vertelt hoe ze met de wijngaard zijn gestart in 2002 en is trots waar ze nu staan. Ze vertelt snel en zeer gepassioneerd. Ik moet goed opletten en met al mijn aandacht luister ik naar haar verhaal. Ik was meteen onder de indruk, niet alleen van haar verhaal maar ook van de indrukwekkende tanks, machines en organisatie.

Zo perfect en mooi heb ik een wijnhuis nog nooit gezien. Bij de stokken, waar overigens al veel knoppen en bladeren aan zitten vertelt ze over het proces  en werkzaamheden in de wijngaard. Deze wijngaard (waar wij een kijkje nemen) noemen ze hun proeftuin maar op andere hellingen staan nog 8ha aan stokken. Uiteindelijk produceren ze ruim 80.000 flessen per jaar van verschillende druivenrassen.

 

WIJNPROEVERIJ

Uiteindelijk kan het proeven beginnen!

Als eerste wordt een glaasje mousserend ingeschonken, Pinot Brut, dit was meteen een goed begin! Ik zie onze gasten in het restaurant al proosten met deze bijzondere wijn op ons uniek terras.  De wijn heeft zachte goudgele fijne en kleine belletjes, met de smaken van fruitbloesem en vruchtenaroma’s. Het heeft een perfecte smaakbalans.

Dan mag ik de Pinot Blanc proeven, heerlijk fruitig maar met een kruidige afdronk die lang blijft hangen, superlekker. Vervolgens de Pinot Gris. Die heeft een zachtgele kleur met mooie en rijke fruitaroma’s, een beetje peper in de verte, vuursteen en een beetje rokerig. Zalig, ik weet nu al welke gasten die gaan bestellen.

PINOT NOIR BARRIQUE VAN WIJNDOMEIN ALDENEYCK

En waar ik het meest benieuwd naar was is de Pinot Noir. Een rode wijn zo noordelijk geplant, dat je bijna niet kan geloven dat het kan lukken om er hier een lekkere volle rode wijn van te maken. De meeste Pinot Noir wijnen uit Limburg zijn licht van kleur en zijn meestal fruitig, deze is krachtig en heeft een volle smaak. Een prachtig nieuw glas wordt neergezet, (was ik vergeten te vertellen, mooie glazen met natuurlijk hun logo er op gegraveerd)

Eerst goed ruiken… en bij het eerste slokje weet ik het al. Dit is de wijn die ik al lang zoek, wat een prachtige smaak beleving. Tine vertelt dat de druif Pinot Noir zeer laat is geoogst wat een mooie en verfijnde houttoets met delicate fruitaroma’s geeft. Je proeft duidelijk de zwarte kers, wilde braam maar hij is fluweelzacht en toch proef je ook nog de rijpe tannines. Wat een prachtige balans met veel structuur en een overheerlijke afdronk. Dit had ik niet durven dromen dat ik hier zo’n top wijn, zo dicht bij huis zou kunnen vinden!!!

Ik ga er veel van inkopen in de hoop dat niet alles verkocht wordt, omdat deze wijn na 10 jaar alleen nog maar ronder en zachter wordt.

 

 

 

 

WAUW… EEN TE GEK WIJNBEZOEK

Ik ben zeer onder de indruk, wat een mooie wijnen! Ik vind het meer dan terecht dat de wijnen van Aldeneyck al vaker zijn bekroond met de titel “beste Belgische wijn”. Dit bezoek was een cadeautje. Weer veel geleerd, heerlijke wijnen mogen proeven en de tijd en passie die Tine me gaf met haar persoonlijk verhaal, dank daarvoor Tine.

Met trots kan ik weer vertellen dat ik meerdere wijnen heb ingekocht voor het restaurant. Ik kan niet wachten om onze gasten aan tafel dit bijzondere verhaal te vertellen en deze wijnen te serveren, ik ben meer dan enthousiast!