VOEDSELBOSRAND OP LANDGOED HEERDEBERG

Een aantal jaren geleden hebben wij Taco Blom leren kennen, een enthousiaste man die vol passie kan vertellen over Permacultuur. Zijn droom was om een voedselbos op te richten in combinatie met dieren. Aangezien Coen droomde van het oprichten van een zelfvoorzienend restaurant, waren Taco en Coen meteen een goeie match! Vlak na de eerste kennismaking zijn ze samen aan de slag gegaan en is er een goede samenwerking ontstaan. Beide houden ze van uitdagingen en samen gaan ze deze zeker aan!

Wat is Permacultuur?

Binnen permacultuur zorgen we voor de aarde en de mens en brengen we het ecosysteem weer in balans. Bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt.  In plaats daarvan wordt de oorzaak van een plaag of ziekte gezocht en passen we daar de omgeving op aan door er bijvoorbeeld andere planten bij te zetten. Je bekijkt de omgeving en bekijkt hoe je met de natuur mee kunt werken en zelfs vóór je kunt laten werken.  Onze varkens dragen ook een steentje bij door de grond te ploegen waar we later planten in laten groeien.

Waarom hebben wij gekozen voor een voedselbosrand op het landgoed?

Het voedselbos is eigenlijk een Permacultuurtuin aan de rand van het bos.
Het lijkt eigenlijk een beetje op een bosrand waar van alles eetbaars groeit.
Een moestuin zonder te ploegen en/ of te zaaien maar met een continu systeem van vaste planten en bomen dat zichzelf verrijkt. Zo kiest Taco voor verschillende planten die winterhard zijn zoals spruiten, boerenkool, aardpeer, haverwortel enzovoort. Deze ontwikkelen zich door en geven weer voedingsstoffen terug aan de bodem. Dat is een voedselsysteem dat werkt zonder bemesting en insecticiden en gebaseerd is op ecologische principes.

Zelfvoorzienend restaurant

Door het aanleggen van deze bosrandtuin waren wij binnen een jaar zelfvoorzienend wat betreft groenten. Het vlees wat we serveren was al van onze eigen Bonte Bentheimer varkens en Aberdeen Angus runderen. Zo koken wij dus met de seizoenen mee. Vandaar dat onze menukaart regelmatig wisselt. Zo wordt er iedere ochtend geoogst en worden de dieren van kop tot staart gebruikt.

Hoe mooi is het om te zeggen dat wij deze mooie producten op ons landgoed produceren. Zo hebben onze koks steeds een nieuwe uitdaging en worden onze gasten steeds weer verrast met nieuwe gerechten.

Cursus voedselbosrand

Lijkt het jou ook interessant en wil je meer te weten komen over het aanleggen van een voeselbos. Vanaf 6 April 2022 start Taco een avondcursus op ons Landgoed.

Tijdens deze cursus leer je hoe je een succesvolle en eetbare bostuin aanlegt en maak je uiteindelijk je eigen complete ontwerp!

Aanmelden kan via deze link

Rondleiding Landgoed Heerdeberg

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je eens een kijkje komen nemen op ons landgoed?  Taco verzorgt iedere donderdag een rondleiding over ons landgoed. Hij neemt jullie mee naar de bosrandtuinen en je mag onze dieren begroeten. Aansluitend neem je plaats in de kruidentuin en word je verwend met een diner gemaakt van producten van ons landgoed. Je proeft dan alles waar we trots op zijn met een bijpassend glaasje Limburgse wijn.

Aanmelden kan via deze link