WIJNGOED DE APOSTELHOEVE

Als ik aan iemand met enthousiasme vertel over mijn passie wat betreft Limburgse wijn, gaat bijna iedereen zijn antwoord over “wijngoed de Apostelhoeve”. Hoe kan het zijn dat (bijna) iedereen de wijnen van Apostelhoeve kent? Er zijn uiteraard veel bijzondere wijnenhuizen die mooie wijnen produceren te vinden in Limburg, maar de Apostelhoeve hoort bij een van de mooiste wijnhuizen van Zuid- Limburg.

De geschiedenis van de wijngaard

Als je bij het wijngoed bent aangekomen waan je je in Frankrijk, dit is echt prachtig! Het is zo dicht bij het centrum, maar toch ben je hier even weg van alle drukte en denk je even helemaal nergens aan als je je bevindt in dit mooie gebied in “Maastricht”

In 1970 besloot fruitteler Hugo Huls een wijngaard aan te leggen. De appels en kersen werden ingeruild voor druivenstokken en dit heeft geresulteerd in 14 hectare aan wijngaarden waar 5 verschillende druivenrassen zijn aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier.

 

Het is een van de oudste wijngaarden van Nederland en nog steeds een bijzonder wijnhuis met waanzinnige wijnen. Het familiegevoel van familie Huls is in alles te zien de wijngaard en te proeven in de wijnen.

Hoe mooi is het om te zien dat zowel opa, moeder en vader en beide zoons met veel enthousiasme werken in de wijngaard!

Het wijnhuis heeft de afgelopen jaren hard gewerkt aan de kwaliteit van wijnen met een waanzinnig resultaat. Deze wijnen zijn zo gewild dat de aanvraag van de klanten groter zijn dan de opbrengst. Na het bottelen van de wijn zijn alle wijnen al verdeeld onder de klanten en (helaas) zijn ze meteen uitverkocht. Dit moet de kroon zijn op al het harde werk van de familie Hulst.

 

De wijnen van de Apostelhoeve

Gelukkig hebben wij een ook een deel van de wijnen mogen bestellen en ontvangen. Deze wijnen mogen niet ontbreken in ons uitgebreide assortiment van Limburgse wijnen.

Wij hebben voor de Riesling en de CuvéeXII gekozen. Na ontvangst hadden wij natuurlijk geen geduld en hebben wij meteen beide wijnen geproefd! Wauw… voor mijn gevoel nog meer smaak dan voorgaande jaren!
Ik ben blij deze wijn weer te schenken vooral met de zomer in zicht!

Riesling

Dit is een frisse en fruitige wijn met aroma’s van groene appel, peer en een vleugje petroleum. De wijn is elegant, fris en dit is de enige wijn van de Apostelhoeve die je langer kunt bewaren (tot zelfs 10 jaar na het bottelen). Waarschijnlijk ontwikkelt deze wijn na een paar jaar bewaren meer smaak en zal de petroleum aroma steeds intenser worden.

Deze wijn is een heerlijk wijntje om mee op het terras te vertoeven in het zonnetje, maar zeker een aanrader om bij een fris gerecht te serveren. Wij serveren deze wijn in het restaurant in combinatie met langzaam gegaarde forel.
Bij de forel serveren wij een salade van spinazie van eigen land, een krokantje van hennepzaad, ingemaakte mosterdzaad en een dressing van yoghurt, citroen en limoen.

 

 

Cuvée XII

Deze wijn is een blend van drie verschillende druiven; Muller- Thurgau, Auxerrois en Pinot Gris.

Een heerlijk fruitige wijn met aroma’s van perzik, meloen en mango en tonen van bloesem. Ook deze wijn drinkt makkelijk. Een goede keuze om om deze op het terras te bestellen, maar ook in het restaurant is deze Cuvée makkelijk te combineren met gerechten.

Wij serveren deze wij bij een van onze tussengerechten. Een lauwwarme salade met gegrilde paksoi uit eigen moestuin, met een in rode wijn gerijpte schapenkaas, noten en verschillende kruiden uit de kruidentuin.
Deze combinatie is een smaakexplosie in de mond!

Wij willen onze gasten graag een glas wijn van de Apostelhoeve laten proeven. Je bent dan ook van harte welkom een van deze wijnen te komen proeven. Wacht niet te lang, want helaas is ook onze voorraad maar beperkt!

Ben je na deze blog geïnteresseerd geraakt in dit wijngoed?

Dan adviseer ik jou een rondleiding te reserveren bij de Apostelhoeve. Ze nemen je mee over de wijngaard en vertellen hun verhaal met passie en als afsluiter mag jij natuurlijk ook daar proeven…

Lieve groet,
Sanne