'Perma- cultuur'

Bezoek onze groente- en kruidentuin

Samen met Taco Blom, hebben we een groente- en kruidentuin aangelegd volgens de principes van Permacultuur. Binnen Permacultuur zorgen we voor de aarde en de mens en brengen we het ecosysteem weer in balans. Bestrijdingsmiddelen gebruiken we niet op ons landgoed. In plaats daarvan zoeken we de oorzaak van een plaag of ziekte en passen daar de omgeving op aan, bijvoorbeeld door er andere planten bij te zetten. Onze Bonte Bentheimers dragen ook een steentje bij: terwijl ze eten van de groenteresten die op het land achterblijven, ploegen ze de grond om waar we later weer planten in laten groeien. Ook de mest die ze produceren komt van pas. Zo brengen we samen de natuur in evenwicht en kunt u genieten van een puur en eerlijk gerecht. Van eigen bodem!

“Bestrijdingsmiddelen
gebruiken we niet
op ons landgoed”

Een greep uit de groenten en kruiden die zijn aangeplant: bosaardbei, kweepeer, artisjok, roomse kervel, kardoen, aardpeer, rode bloerenkool, rabarber, gele biet, rode spruiten, salie, rode venkel, citroenverbena, bergbonenkruid, wondklaver, rode salie, olijfkruid, kamille, rozemarijn, bieslook en meer

U vindt op ons landgoed verschillende bosrandtuinen. Het stukje land, naast de vakantiehuisjes bij de ingang in de tuin, kunt u beschouwen als de start de wandeling die u via deze Permacultuur tuin naar ons restaurant leidt. U maakt al wandelend kennis met verschillende biologische geteelde groenten, kruiden en fruitsoorten. Op uw route komt u geheid ook een van de Bonte Bentheimer varkens tegen. Ze zijn onmisbaar voor het omploegen van de aarde. Al wandelend krijgt u inzicht in de wijze waarop wij de voedselketen weer gezond maken.

 

OPLEIDING PERMACULTUUR

Onze kennis en ervaring delen we graag met anderen. Daarom biedt onze tuinvriend Taco Blom een Permacultuur opleiding aan. Deze opleiding leert u over alle grondbeginselen van Permacultuur. U leert niet alleen uit de boeken, maar ook in de praktijk. In de tuinen van ons landgoed, aan de rand van Maastricht, gaat u zelf de kennis toepassen. Na een jaar gaan we ervan uit dat u ieder stuk grond in een Permacultuur tuin kunt omzetten en bezit je een gecertificeerd diploma (PDC)

Ook geeft Taco maandelijks verschillende workshop in theorie en praktijkvorm, dit varieert per onderdeel zoals bv. snoeicursussen of een meerdaagse training over het aanleggen van voedselbossen.

Wilt u liever een rondleiding over ons landgoed?
Dit wordt iedere donderdag verzorgd onder begeleiding van Taco. U krijgt uitleg over Permacultuur en de bosrandtuinen. Ook maakt u kennis met onze Bonte Bentheimer varkens en Aberdeen Angus runderen.
Aansluitend neemt u plaats in ons restaurant of op ons terras in de kruidentuin en wordt u verwend met een diner gemaakt van producten van eigen land. U proeft dan alles waar we trots met een bijpassend glas Limburgse wijn.

In onze webshop kunt u de alle workshops en rondleidingen bekijken en eventueel meteen u tickets bestellen.

 

PLUK JE EIGEN THEE

Zoveel mensen, zoveel smaken. In onze biologische theetuin kunt u uw geluk niet op. Wij zorgen voor een kop heet water en u stelt zelf uw favoriete thee samen. Kiest u veilig voor munt of kamille? Of durft u spannende combinaties te maken? Sanne geeft u een aantal tips!

Sannes favoriete smaken:

  • Kamillebloem, citroenverbena en rode venkel
  • Wonderklaverbloem met rode salie
  • Rode en groene salie
  • Theeplant met pepermunt